Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vrátil ses domů? Do vězení s tebou!

José Carlos Montero Ocampo byl jedním z jedenácti tisíc Kubánců, kteří v roce 1980 vnikli na peruánskou ambasádu a jedním z těch, kteří se následně mohli legálně přestěhovat do Spojených států amerických. José Carlos se usídlil v New Yorku, kde tři roky pracoval v bance. Zvykl si na severoamerický způsob života a cítil se v nové zemi velmi dobře. Ale jednoho dne, sám neví proč a jak, ho přepadla silná nostalgie. Zkrátka a dobře, při pohledu na záplavu mrakodrapů zatoužil po rodném kraji. Začal naříkat a lkát, že Spojené státy nejsou Kuba a že ze svého okna nemůže vidět Havanu.  Tak to pokračovalo dál a dál, až se mu myšlenka na Kubu natolik uhnízdila v srdci a hlavě, že už nevěděl jak z toho ven.

Není dobré žít v jedné zemi a myslet neustále na jinou, vzpomínal José Carlos když jsme spolu seděli u mě doma a on si vybavoval vše, co v danou dobu prožíval. Jednoduše jednoho dne objevil, že Kubu, rodinu, přátele, havanský záliv a moře nosí až přespříliš hluboko ve svém srdci. Přiznal se mi také, že když utíkal z Kuby pryč, myslel pouze na budoucnost, aniž by si uvědomoval silné pouto k minulosti, ke Kubě.

A tak jedno dne nasedl v New Yorku do letadla směr Miami. Neměl s sebou žádná zavazadla, pouze 50 listů papírů, které měl přitisknuté na hrudi tak, aby je všichni viděli Anglicky na nich stálo: “Chceme letět na Kubu”. Jeden z letáků poslal po letušce také pilotovi letadla a zbylé rozdal mezi spolucestující, kteří začali hned mezi sebou vzrušeně a neklidně diskutovat, neboť nevěděli, co se bude dít. Uprostřed všeho toho zmatku letadlo přeletělo floridský průliv, přesně tak, jak si to přál José Carlos. Skrze okénko letadla viděl, že i mraky se rozplývají a blázní radostí.

Bohužel na mezinárodním letišti v Havaně čekalo José Carlose velké překvapení: policejní agenti ho v mžiku obstoupili, nasadili mu pouta a naložili ho do připraveného auta. Během pár chvil se ocitl ve vězení. Holt, nedoletěl do své země, ale do země Fidela Castra. Zbytek této historie je tak divoký, že povídat o tom, co bylo pak, je pro José Carlose velmi silný šálek kávy.

José Carlos Montero Ocampo byl odsouzen na 20 let za trestný čin pirátství. Tři a půl roku po odsouzení byl jeho rozsudek zrušený samotným státním generálním prokurátorem Havany a v roce 1987 byl omilostněn.

Stejně jako si zvykal na život v New Yorku, snažil se nyní znovu zvyknout si na život na Kubě. Bylo mu dvacet tři let, práci nesehnal a manželka ho opustila kvůli údajné lehkomyslnosti a bláznovství.

Podobně jako tenkrát ve Spojených státech, začal opět propadat nostalgii. Výškové budovy Vedada mu připomínaly newyorské mrakodrapy a most přes řeku Almendares mu připomínal most v Manhattanu. V těch dnech komise OSN pro lidská práva dělala na Kubě rozhovory s Kubánci, jejichž lidská práva byla porušena. José Carlos si vystál frontu v hotelu Comodor a pověděl výboru OSN svůj příběh. Sdělil jim, jak trpěl ve vězení a to jen proto, že se vrátil domů. Při východu z hotelu byl znovu zatčen tajnou policií, která mu oznámila, že nyní bude zavřený tak dlouho, dokud “neshnije”. Skutečně se tak stalo. Sice ne navenek, ale zevnitř. Ve vězení si odseděl dvacet dva let a sedm dní. Prvního listopadu roku 2008 se dostal na svobodu.

Závěrem našeho rozhovoru mi José Carlos řekl: „Už se nesnažím přizpůsobit se životu na Kubě, už jen pluji jako špunt na mořských vlnách. Nemám občanský průkaz, ani žádnou možnost, jak opustit ostrov svobody. Mám už téměř padesát let a až nyní, více než kdy jindy, rozumím, jak hrozné je žít v jedné zemi a snít přitom o životě v jakékoli jiné, svobodné.“

Autor: Tania Diaz Castro | úterý 27.4.2010 14:25 | karma článku: 16,95 | přečteno: 2389x
  • Další články autora

Tania Diaz Castro

Svoboda vyjadřování na Kubě

Když se po útěku Fulgencia Batisty zmocnil politické moci na Kubě Fidel Castro, jedním z prvních opatření, které na upevnění své moci přijal, bylo potlačení svobody garantované Deklarací lidských práv od roku 1948.

8.7.2016 v 15:04 | Karma: 18,06 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Tania Diaz Castro

Krutý osud Svazu kubánských spisovatelů a umělců

V mládí jsem se podílela na založení Svazu kubánských spisovatelů a umělců (UNEAC). Nutno poznamenat, že se tato instituce vždy a navzdory všemu snažila podporovat kulturní rozvoj Kubánců.

3.6.2016 v 18:35 | Karma: 14,86 | Přečteno: 377x | Diskuse| Politika

Tania Diaz Castro

Generál v pyžamu

Zesnulý kolega Luis Báez, autor několika knih o politice na Kubě, se ani trochu nemýlil, když řekl, že příběhy, které se vypráví, se nezapomínají. V tomto případě odkazoval na život brigádního generála Juana Escalonu Regueru

13.5.2016 v 12:17 | Karma: 7,90 | Přečteno: 220x | Diskuse| Občanské aktivity

Tania Diaz Castro

Smutný úkol majora Valdése

O majorovi Ramiru Valdésovi Menéndezovi, místopředsedovi Státní a Vládní rady, dnes zodpovědné osobě na rozvoj průmyslu a stavebnictví.

26.4.2016 v 0:00 | Karma: 6,75 | Přečteno: 63x | Diskuse| Společnost

Tania Diaz Castro

Pokoutní prodavačka Evarista

Už několik měsíců se chystám napsat článek o staré Evaristě, která se v kubánské televizi proslavila v roli pokoutní prodavačky.

13.4.2016 v 12:06 | Karma: 9,65 | Přečteno: 222x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2051x
Nezávislá kubánská novinářka, spisovatelka a přispěvovatelka do opozičního periodika cubanet.org.

Seznam rubrik