Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ramón pamatuje lepší časy

Ramónovi je již 80 let a je synem španělských přistěhovalců, kteří přišli na Kubu v minulém století. Žije ve městě Baracoa, jež se nachází východně od Havany. Je bezpochyby zvláštní, především pokud jej srovnáme s tisíci Kubánců, kteří jsou na hony vzdálenými potomky španělských přistěhovalců a denně stojí dlouhé fronty před španělskou ambasádou- jen aby získali španělské občanství a mohli uniknout z Castrova režimu.

Sám Ramón neztrácí na ambasádě čas ani přesto, že je přímým potomkem španělských občanů. Na mou otázku proč, mi odpověděl tak rychle, jak tiká svými modře se třpytícími bojovnými očičky. Během odpovědi si nepřestal poklepávat svýma silnýma rukama, zvyklýma na tvrdou práci. „K čertu s nimi a s jejich křivým charakterem. Nesnáším pokrytectví těch údajných potomků Španělů, kteří se nyní z čisté vypočítavosti rozpomínají, že mají španělskou krev. Já na rozdíl od nich miluji Španělsko - mí rodiče mě tomu naučili - protože to byla jejich vlast, oba dva pocházeli z Barcelony. Já mám svou vlast tady a tady taky zemřu“.

Ramón mi sdělil, že ze začátku měla revoluce a Fidel Castro jeho sympatie, ale to vše skončilo v okamžiku, kdy Castro znárodnil jeho rodičům restauraci provozovanou v Havaně.  Bohužel to bylo to nejhorší, co mohl Fidel udělat, povídá mi Ramón. Od onoho 13. března 1968, kdy bylo takto znárodněno více než padesát tisíc malých obchodů a soukromých zařízení, jde všechno do kytek, dodává rozhořčeně. Jednoduše jsme jako ti krabi začali kráčet pozpátku a najít z oné situace východisko nám kdysi nepomohla finanční injekce od Sovětů, ani ta současná od Cháveze.

Tento starý muž, který má stále hbité pohyby a je silný jako dub, mi dále pověděl, že ještě jako mladík pracoval v organizaci, která dělala průzkum veřejného mínění. V jedné z anket zjišťoval názor lidí na tehdejší vládu a prezidenta. Průzkum se konal přímo v „terénu“ na ulici, lidé beze strachu upřímně odpovídali, co si myslí. „Dnes je ale vše jinak“ dodává. Všechno se odehrává za zavřenými dveřmi, vše je zahaleno oblakem tajemství a strachu. Strachu před agenty tajné služby a před výborem na obranu revoluce. Holt, udávání je zde na denním pořádku. Lidé neví, na čem jsou. Situace je podobná válečnému stavu, lidé se bojí mluvit, chybí základní potřeby jako potraviny, mýdlo, léky atd. A tak dnešní Kubánci udělají cokoliv, jen aby unikli vládnoucímu režimu.

Ramón se uvelebí ve svém houpacím křesle, zaostří zrak, aby viděl na své stádečko koz, jak se pasou, a pokračoval: „Mám několik koz a mléko, které podojím, prodávám známým a sousedům. Bohužel mi z toho malého výdělku po koupení základních věcí nezbude vůbec nic, co bych si mohl uschovat na horší časy.“

Další neblahou skutečností jsou krádeže. „Od roku 1970 co tady bydlím se nikdy nekradlo tak jako dnes. Dost často se mi stává, že mi někdo ukradne nějakou tu kozu. Někteří z mých přátel ze strachu z krádeže mají přes noc svá domácí zvířata u sebe v pokoji. Místní zloději jsou prostě všude, stejně jako švábi“.

Závěrem mi řekl, že výše jmenované důvody jsou příčinou toho, že již nesouhlasí s Castrovou revolucí. A dodává: „hlavně moc dobře si pamatuji a vím, jak bylo dříve.

Autor: Tania Diaz Castro | úterý 22.6.2010 15:56 | karma článku: 13,15 | přečteno: 1771x
  • Další články autora

Tania Diaz Castro

Svoboda vyjadřování na Kubě

Když se po útěku Fulgencia Batisty zmocnil politické moci na Kubě Fidel Castro, jedním z prvních opatření, které na upevnění své moci přijal, bylo potlačení svobody garantované Deklarací lidských práv od roku 1948.

8.7.2016 v 15:04 | Karma: 18,06 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Tania Diaz Castro

Krutý osud Svazu kubánských spisovatelů a umělců

V mládí jsem se podílela na založení Svazu kubánských spisovatelů a umělců (UNEAC). Nutno poznamenat, že se tato instituce vždy a navzdory všemu snažila podporovat kulturní rozvoj Kubánců.

3.6.2016 v 18:35 | Karma: 14,86 | Přečteno: 377x | Diskuse| Politika

Tania Diaz Castro

Generál v pyžamu

Zesnulý kolega Luis Báez, autor několika knih o politice na Kubě, se ani trochu nemýlil, když řekl, že příběhy, které se vypráví, se nezapomínají. V tomto případě odkazoval na život brigádního generála Juana Escalonu Regueru

13.5.2016 v 12:17 | Karma: 7,90 | Přečteno: 220x | Diskuse| Občanské aktivity

Tania Diaz Castro

Smutný úkol majora Valdése

O majorovi Ramiru Valdésovi Menéndezovi, místopředsedovi Státní a Vládní rady, dnes zodpovědné osobě na rozvoj průmyslu a stavebnictví.

26.4.2016 v 0:00 | Karma: 6,75 | Přečteno: 63x | Diskuse| Společnost

Tania Diaz Castro

Pokoutní prodavačka Evarista

Už několik měsíců se chystám napsat článek o staré Evaristě, která se v kubánské televizi proslavila v roli pokoutní prodavačky.

13.4.2016 v 12:06 | Karma: 9,65 | Přečteno: 222x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2051x
Nezávislá kubánská novinářka, spisovatelka a přispěvovatelka do opozičního periodika cubanet.org.

Seznam rubrik