Jaký jsme mohli mít stát

28. 11. 2011 16:53:42
Před nedávnem jsem četla článek z jediného státního plátku Granma, který měl příznačný název: Jaký jsme dnes mohli mít rozvinutý průmysl, kdyby nebylo amerického ekonomického embarga uvaleného na náš ostrov.
Ať žije svobodná Kuba!
Ať žije svobodná Kuba!

V souvislosti se zmíněným článkem mi na přišla na mysl slova našeho národního hrdiny Josého Martí, který řekl: „Jsme pevně odhodláni usilovat, zasloužit si a získat sympatie Spojených států amerických, bez kterých by bylo velmi těžké dosáhnout nezávislosti a udržet si ji.“ Leč tvrdošíjnost, paličatost ba i šílenství jednoho diktátora nás dovedla k tomu, že my Kubánci nemůžeme žít v prosperujícím státě, a to už více než půl století.

V jakém státě jsme mohli dnes žít? Odpověď je snadná. Vždyť kdyby se namísto přátelství a spoléhání se na bratry ze Sovětského socialistického svazu, kteří dokázali současně devastovat i vlastní zemi, držel kubánský diktátor odkazu Josého Martí, mohli jsme dnes mít rozvinutý nejen průmysl. Mohli jsme mít výrobky určené jak pro naši potřebu, tak i na export.

Bohužel Castrovy vize nesměřují k potřebám lidu, jenž je již unaven režimem, který nastolil. Ani za mák se nezajímá o to, že nemůžeme čerpat z mezinárodních půjček, že se nedostaneme na americký trh, že musíme dovážet zboží z dalekých zemí atd. To vše nás velmi znevýhodňuje a vzdaluje od ostatních. Jedním z následků je i fakt, že ztrácíme zákazníky i vně Latinské Ameriky. Dle výše citovaného článku, Kuba díky embargu přichází o milióny dolarů ročně, neboť si nemůže pořídit moderní technologii ze Spojených států, a proto těžký průmysl na Kubě za rok 2010 – 2011 vykázal ztrátu 106 226 500 amerických dolarů. Leč diktátor se stále drží zastaralých kriterií, jež jsou evidentně chybná a to již od doby revoluce. A jak praví jedno přísloví: Osel na flétnu nezahraje, ani kdyby se snažil sebevíc.

Je ale na místě si uvědomit, že to, co státní tisk nazývá embargem, je práce Castrovy revoluce a nesmyslné války, kterou ohlašoval již v roce 1958 v jednom z dopisů zaslaným partyzánce Celii Sánchézové. Výsledkem tohoto osobního konfliktu bylo obchodní embargo, spravedlivé a logické pro poškozený stát, který náš diktátor napadá a nenávidí.

Řešení konfliktu mezi Spojenými státy a Kubou vidím v tom, že náš prezident pozná, a to jednou pro vždy, že jedině svobodná a demokratická Kuba může počítat s respektem a pomocí nejen ze strany USA, ale též ze strany všech demokratických a svobodných států světa.

Může se tento sen stát skutečností? Může diktátor ke konci svého pozemského života analyzovat a uznat své chyby a požádat alespoň nás Kubánce o odpuštění a dát nám tím najevo, že my jsme pro něj ti důležití? Byl by schopen udělat tento skutek lásky a dobré vůle pro budoucnost našeho státu a našich potomků?

Přála bych si, abych se toho mohla dočkat . Alespoň by tak učinil první krok k očistění svého svědomí, předtím než neodkladná smrt zaklepe na dveře jeho příbytku.

Autor: Tania Diaz Castro | pondělí 28.11.2011 16:53 | karma článku: 12.62 | přečteno: 921x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.66 | Přečteno: 517 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 98 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2051

Nezávislá kubánská novinářka, spisovatelka a přispěvovatelka do opozičního periodika cubanet.org.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...