Příběh Roberta Bahamondeho

10. 10. 2014 10:56:15
Jednoho dne, začátkem března roku 1989, se inženýr Roberto Bahamonde probudil velmi brzo ráno, a když s manželkou a třemi dětmi seděl u snídaně, vkradla se mu do hlavy myšlenka, že by mohl udělat něco pro svůj lid.

Ještě téhož dne se s několika známými bydlícími v okolí podělil o nápad kandidovat ve volbách, které vláda vypsala, s programem o deseti bodech, který odrážel přání mnoha Kubánců, jednoduchým programem, v němž byl kladen důraz na obnovení demokracie a dodržování lidských práv.

Připraven ke svému nenásilnému boji se obrátil na své spoluobčany, od kterých obdržel podporu a výrazy solidarity. Slíbili mu, že mu ve volbách vyhlášených castrovskou vládou dají svůj hlas.

Kandidáti, kteří se měli stát zástupci lidu, museli být komunisté, což nebyl jeho případ. I přesto získal k překvapení mnohých potřebné hlasy, aby dosáhl svého cíle. „Počkej, jak na to zareaguje diktátor,“ řekla mu jedna známá, když viděla, jak je nadšen. Inženýr Bahamonde se však spokojeně usmál. Byl rád, že ho tolik lidí podpořilo. „Musíš se mít moc na pozoru,“ řekla mu tenkrát jeho známá.

A skutečně, uplynulo jen několik dnů, a Roberto Bahamonde byl nečekaně zatčen přímo na ulici agenty ministerstva vnitra, když se zrovna vracel z focení oslavy dětských narozenin. Postavili ho před soud za to, že se údajně dopustil deliktu nelegální práce. Právě proto, že byl disident, nemohl se věnovat práci stavebního inženýra, která by odpovídala jeho kvalifikaci, a živil se pomocí starého fotoaparátu, se kterým fotil narozeninové oslavy a svatby.

Ve věznici Combinado del Sur v provincii Matanzas strávil dlouhou dovolenou. Více než rok v celách bez denního světla a téměř bez návštěv rodiny, která zůstala v Havaně zcela bez pomoci.

Uplynul nějaký čas a Roberto Bahamonde zmizel v exilu, jako by se do země propadl, podobně jako stovky tisíc dalších představitelů opozice.

Dnes, po pětadvaceti letech, už je možná po smrti nebo na tohle všechno vzpomíná jako osmdesátník v nějaké svobodnější zemi. Jeho stranická knížka člena kubánské Strany pro lidská práva, kterou roku 1988 založil, je nejspíš stále uložena v archivech Státní bezpečnosti, kde je zaznamenán do nejmenšího detailu životní příběh tohoto odvážného Kubánce, který jednoho rána snil o svobodě a dokázal to, co se v dějinách kubánského hnutí na ochranu lidských práv doposud nikomu nepodařilo.

Autor: Tania Diaz Castro | pátek 10.10.2014 10:56 | karma článku: 11.52 | přečteno: 412x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 11.35 | Přečteno: 183 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 11.47 | Přečteno: 1200 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.33 | Přečteno: 464 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.92 | Přečteno: 296 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 98 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2051

Nezávislá kubánská novinářka, spisovatelka a přispěvovatelka do opozičního periodika cubanet.org.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...