Nezávislá žurnalistika a touha po svobodě

9. 02. 2015 12:17:11
Když se nás pár bláznů sešlo 10. prosince 1987 v zadním pokoji mého domu, abychom natočili debatu, kterou měla o několik dnů později vysílat rozhlasová stanice Radio Martí, ani ve snu nás nenapadlo, že jsme právě pootevřeli dveře pro pokračování nezávislé žurnalistiky na Kubě ovládané Fidelem Castrem.

Byla nás hrstka. Ani ne deset lidí. S tím nápadem tenkrát přišel Ricardo Bofill. Rolando Cartaya moderoval. Každý z nás, a nejvíce Adolfo Rivero Caro a Rafael Samuel, jsme vyjádřili svůj názor na totalitní diktaturu na Kubě ve vztahu k Všeobecné deklaraci lidských práv OSN a vyzvali k dodržování svobody slova a k demokratizaci společnosti.

Už tenkrát bylo zřejmé, jak důležitý je pro nás svobodný tisk. Připomněli jsme si, že před revolucí vycházelo na Kubě přes 60 deníků, fungovalo 20 televizních stanic, 106 nezávislých rozhlasových stanic a desítky časopisů, magazínů atd. V roce 1960 do všeho vstoupil Fidel Castro, který veškeré svobodné názorové projevy na Kubě umlčel.

To, že se v zemi, jako je Kuba, kde veškeré hromadné sdělovací prostředky byly a jsou řízeny, financovány a silně ovládány státem, objeví nezávislá žurnalistika, působí jako zcela nadpřirozený úkaz. Tím spíše, že zde existuje represivní aparát, který nepřipouští ani ten nejmenší projev nesouhlasu či kritiky, natož pak opozice.

Toho prosincového dne roku 1987 to bylo vůbec poprvé, co se skupina Kubánců, z nichž mnozí byli známí novináři, veřejně vyjádřila ke stavu lidských práv za diktatury Fidela Castra. Poprvé od svého založení v roce 1985 vysílalo Radio Martí hlasy disentu.

A protože lidská touha po svobodě je neporazitelná, stačilo jen několik měsíců, a už tu byly tiskové agentury, novinářská sdružení a jména, která nesmíme zapomenout, jako Hubert Jerez, Indamiro Restano, Raúl Rivero, María Elena Cruz Varela, Tania Quintero, Manuel Vázquez Portal, Jorge Olivera, Héctor Maseda, Vicente Escobal, Claudia Márquez Linares, Fara Armenteros a mnoho dalších.

V lednu 1989 získala Kuba první nezávislé médium za třicetileté období diktatury. Jednalo se o prostý samizdat.

V těch dobách jsme neměli počítače ani mobilní telefony. Telefonní linky mnoha nezávislých novinářů odpojila Státní bezpečnost a kolumbijský spisovatel a novinář Gabriel García Márquez v roce 1988 v předmluvě knihy žurnalisty Gianniho Miná Setkání s Fidelem charakterizuje oficiální kubánský tisk takto: „Zdá se, že byl vytvořen, aby informace skrýval, spíše než aby je šířil.“

Nezávislý tisk na Kubě, který se nejvíce rozvíjel od devadesátých let minulého století, lze popsat jako něco, co v historii totalitních režimů nemá obdoby. Podobné hnutí neexistovalo ani v bývalém SSSR.

Semínek, z nichž vzešel tento mohutný strom, bylo mnoho. Nezáleží na tom, zda někdy někomu připadal pokřivený, protože čtyři nebo pět prospěchářů se na poslední chvíli přidalo k politické policii. Ten strom ještě zesílil a neporazilo jej ani to, když byla v dubnu 2003 řada kolegů na rozkaz Fidela Castra a na základě jeho tvrdého „roubíkového“ zákona č. 88 odsouzena k mnoha letům vězení.

I poté, co padly tyto barbarské rozsudky, pokračovala skupina odvážných nezávislých novinářů prostřednictvím agentury CubaNet pod taktovkou Rosy Berre v aktivitách svých kolegů, kteří se ocitli ve vězení.

Po téměř třiceti letech je dnešní nezávislý tisk silnější než kdy předtím a díky nástupu digitálního věku může zajišťovat dynamický tok informací.

Celkem 111 aktivních novinářů sdružených v mnoha agenturách po celé Kubě se stalo členy Asociace pro svobodu tisku založené v roce 2006, jejímž předsedou je jeden z našich nejzkušenějších a nejodvážnějších kolegů José Antonio Fornaris.

Pod záštitou tohoto hnutí vešla ve známost celá řada blogerů, kteří na svých stránkách publikují miliony příspěvků. Například blog Generación Y, který vznikl v březnu 2007 pod vedením Yoani Sánchezové a Reinalda Escobara, se díky svému úspěchu mohl změnit v časopis 14 Y Medio, do něhož přispívá dvacet většinou mladých žurnalistů.

Autor: Tania Diaz Castro | pondělí 9.2.2015 12:17 | karma článku: 11.11 | přečteno: 587x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 103 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 495 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 98 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2051

Nezávislá kubánská novinářka, spisovatelka a přispěvovatelka do opozičního periodika cubanet.org.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...