Poslední Sputnik na Kubě

Poslední vydání sovětského časopisu Sputnik, které bylo v prodeji na Kubě, bylo vydání z listopadu 1988. Fidel Castro se nad ním tenkrát pořádně rozčílil. V čísle byl uveřejněn rozsáhlý článek Jelizavety Dabrinové, ve kterém líčí podrobnosti z posledních let života Vladimira Iljiče Lenina, z doby, kdy byl nemocný, a hovoří o závěti, ve které Lenin uvedl důvody, proč by měl Josef Stalin odstoupit z funkce generálního tajemníka Ústředního výboru. Prakticky jsou zde předloženy důkazy o tom, že smrt bolševického vůdce mohla uspíšit jedna hádka mezi Stalinem a Leninovou manželkou.

Poslední Sputnik na KuběTania Díaz Castro

Časopis Sputnik nazvaný podle družice, kterou Sověti vyslali na oběžnou dráhu v roce 1957, přežil pouhých 24 let. Po rozpadu Sovětského svazu byla jeho redakce už v roce v roce 1991 s konečnou platností uzavřena. Sputnik je považován za protiváhu slavného amerického Reader’s Digest. Ačkoli se vydával v sedmi jazycích, dováželo jej pouze málo zemí. Mohla za to především špatná kvalita článků a hrozná úroveň jejich překladů.

S příchodem perestrojky a glasnosti se Sputnik k překvapení mnohých přeměnil v tiskovinu, kterou všichni vyhledávali, aby se dozvěděli pravdu o tom, co se v Sovětském svazu děje.

Na jeho stránkách se začala objevovat témata, která by sovětští komunisté nikdy neschválili: represe disidentů, omezování svobody běžných občanů říkat, co si myslí, důvody sovětských invazí, nekvalitní produkty, hospodářské potíže, zakázané filmy, komunistická byrokracie atd.

V tehdejším kubánském tisku se psalo, že když Fidel Castro v čísle 11 časopisu Sputnik uviděl barevnou fotografii Michaila Gorbačova, jak 30. května 1988 seděl v Kremlu s Ronaldem Reaganem, v hlavní kanceláři Ústředního výboru Komunistické strany Kuby létaly blesky.

Jedním z prvních rozhodnutí, jež přijal poté, co začal tušit, že dojde k rozpadu SSSR, bylo, že dal sestavit soupis jedlých rostlin, „pro případ, že dojde k válce a nebude co jíst“ a schválil 28 úsporných opatření za účelem snížení devizových výdajů.

Nový postoj byl ve Sputniku zcela jasný: Castrovský režim by si měl své hospodářské problémy vyřešit sám bez vnější pomoci. O bratrskou pomoc z Moskvy navždy přišel.

Dne 4. srpna 1989 zveřejnil kubánský vládní deník Granma článek nazvaný Bezodkladné rozhodnutí, ve kterém se uvádí důvody, proč časopis Sputnik na Kubě zmizel z distribuce. Přitom časopis, který v té době nejvíce vyhledávali kubánští bojovníci za svobodu, už nebyl k dostání od listopadu předchozího roku.

Autor: Tania Diaz Castro | čtvrtek 20.3.2014 12:35 | karma článku: 11,33 | přečteno: 489x
  • Další články autora

Tania Diaz Castro

Generál v pyžamu

13.5.2016 v 12:17 | Karma: 7,90

Tania Diaz Castro

Smutný úkol majora Valdése

26.4.2016 v 0:00 | Karma: 6,75

Tania Diaz Castro

Pokoutní prodavačka Evarista

13.4.2016 v 12:06 | Karma: 9,65